Vastgoed en blockchain technologie – Het is je vast niet ontgaan. De spaarrente begint weer een beetje te bewegen. Spaarders ontvingen de afgelopen jaren nog maar zo’n 0,5% rente. Maar dat kan de komende tijd iets bijtrekken. Toch kijkt iedreen bij een relatief lage rente naar alternatieven voor de ‘vertrouwde’ spaarrekening. Maar zijn die er wel? Is vastgoed een mogelijkheid ?
Vastgoed
Investeren in vastgoed. Het is anno 2022 als investeringsproduct een interessante belegging. Vooral voor de rijken. Wereldwijd wordt de totale waarde van onroerend goed geschat rond de 300 biljoen dollar. Het is de grootste wereldwijde activa klasse. Maar hoe doe je dat als je niet in staat bent om bijvoorbeeld een heel object aan te schaffen? Bij een gemiddelde aanschafprijs van circa €440.000, – is het beleggen in vastgoed niet voor iedereen weggelegd.
Vastgoedbeleggingsfondsen
Er bestaan sinds 1960 vastgoedbeleggingsfondsen (REIT’s). Deze REIT’s stellen beleggers in staat om ‘mandjes’ vastgoedaandelen te kopen en deze te verhandelen. Nadeel is dat je als belegger geen enkele persoonlijke keuze hebt voor wat betreft het vastgoed. Je belegt in een ‘gemanaged’ fonds, in vaak onbekende activa en er is geen sprake van direct eigendom.
Het kan anders
Met de komst van blockchain is er een mogelijkheid ontstaan om delen van fysieke assets (waaronder vastgoed) in eigendom te verkrijgen via digitale deel-eigendomsbewijzen (tokens). Deze tokens vertegenwoordigen naar rato de waarde van het onderliggende vastgoed. Het in eigendom verkrijgen van stukjes (participaties) van zelfgekozen vastgoed objecten is hiermee mogelijk geworden. Voor grote én kleine beleggers. Het rendement wordt eenvoudig met de inzet van blockchain technologie realtime vastgelegd, uitgerekend en uitgekeerd. Je kunt de vastgoed tokens weer verkopen wanneer je wilt. Hiermee wordt het mogelijk om ook als kleine belegger een vastgoedportefeuille op te bouwen. En daarmee wordt de vastgoedmarkt toegankelijk voor iedereen. Dat is nog eens financial inclusion!
Wanneer?
De techniek is al enige tijd beschikbaar en er wordt wereldwijd geëxperimenteerd. Dankzij blockchain technologie kunnen vastgoedtransacties veiliger, goedkoper en transparanter gedaan worden. Waarom je er nog niet veel van hebt gezien ligt in de discussies omtrent de wet- en regelgeving. De AFM en de DNB zijn erg terughoudend in het verstrekken van de benodigde vergunningen. Internationaal zijn er echter grote verschillen in benadering. Totdat het zover is, blijft DecenterX zich met de onderliggende technologie bezighouden. Het is dan ook niet de vraag of we deel-eigendomsbewijzen van vastgoed gaan krijgen maar veel meer wanneer.
Neem contact met ons op voor meer informatie.
Read Wat is Ripple? – DecenterX, The Blockchain Company
Erwin Giesbers