Decentralized Finance DeFi | De belangstelling voor zogenaamde gedecentraliseerde financiën groeit exponentieel. Is dat terecht of is het na de ICO-hype van 2017 de volgende zeepbel in blockchainland?
Decentrale Technologie
Je hebt er misschien al iets over gehoord. Het is, kort gezegd, het leveren van financiële producten met behulp van decentrale technologie. Producten voor o.a. sparen, lenen, handel in activa, verzekeringen en hypotheken kunnen met DeFi zonder tussenkomst van een intermediair worden afgesloten en verhandeld. Directe, transparante, geautomatiseerde interactie tussen aanbieder en afnemer. Er is niet langer een centrale autoriteit, bedrijf of instantie die deze producten aanbiedt, goedkeurt en bewaakt. Autonomie bij de gebruiker. Veiliger, sneller en goedkoper. De ultieme vorm van geautomatiseerd vertrouwen.
Decentralized Finance DeFi
Natuurlijk doet DeFi allereerst de traditionele bankensector de wenkbrauwen fronsen. “Cut out the middleman” is geen aantrekkelijk scenario. En ook overheden zien bij gebrek aan controlemogelijkheden diverse risico’s. In plaats van traditionele governance modellen is het nu de (transparante) softwarecode die bepaalt. Toch gaat het onderzoeken en testen van de bruikbaarheid van DeFi harder dan je denkt. Zo wordt er wereldwijd met aandacht gekeken naar DeFi-platforms zoals Compound en AAVE. Hier kan je cryptogeld uitlenen tegen een aantrekkelijke ‘rentevergoeding’ (eventueel in echte euro’s) zonder tussenkomst van een exchange of bank. Met een wallet op je smartphone. Het idee is dat je cryptocurrencies inzet (vastzet) om als onderpand te dienen zodat anderen, tegen een rentevergoeding, deze van je kunnen lenen.
Middleman overbodig
Deze blockchaintoepassing maakt de bank als ‘middleman’ dus overbodig. En het is kostenefficient en anti-discriminair. Maar er is niemand meer die een oogje in het zeil houdt of je kan helpen bij een verkeerde transactie. Je bent helemaal zelf verantwoordelijk en moet daarnaast vertrouwen hebben in een onderliggend blockchainprotocol.
Door middel van DeFi komt er een alternatief voor iedere financiële dienst.
Maar dan zonder tussenkomst van een ‘trusted party’. Vraag en aanbod worden door slimme software direct bij elkaar gebracht. En door middel van slimme contracten worden de financiële afspraken onveranderbaar en transparant vastgelegd en uitgevoerd. Niemand heeft nog de mogelijkheid om transacties te beïnvloeden, tegen te houden of aan te passen. En, dat is, gelet op de politieke situatie in een aantal landen in de wereld, best handig! Mede gelet op het feit dat bijna 2 miljard mensen op deze planeet geen toegang hebben tot welke bankdienst dan ook is DeFi misschien wel dé “killer-blockchain-app” voor de komende jaren.
Neem contact met ons op voor meer informatie.
Read Loyaliteit Blockchain | Loyaliteitsprogramma
Erwin Giesbers