blockchain
[wpml_language_selector_widget]

Blockchain, revolutie of evolutie?

Blockchain-revolutie of evolutie | Met regelmaat worden we gevraagd voor het verzorgen van blockchain masterclasses. Een dag nadenken over nieuwe disruptieve technologie. Maar, is dat niet wat veel van het goede, hoor ik u denken.

In 2013 gaven we onze eerste presentatie met de decentrale oplossing ‘Trustbrix’ en men was onder de indruk van de techniek. Maar het bleek geen doorslaand succes. We worstelden met de vraag naar legitimiteit en praktische toepasbaarheid van de technologie. Waarom onze huidige processen toevertrouwen aan een nieuwe decentrale systemen? We misten daarnaast ook de toepassing die onmogelijk zonder decentrale (blockchain) technologie kon. De zogenaamde “killer app”.

Blockchain-technologie

Interessant is de vraag: hoe wordt blockchain-technologie gebruikt in het bedrijfsleven? Bijna een decennium later hebben we een nieuwe fase bereikt. Een fase waarin we de blockchain technologie voor veel bedrijfsprocessen kunnen gebruiken voor meer dan alleen voor het vastleggen van transacties. En juist dit maakt het interessant. We kunnen businessmodellen laten kantelen, processen optimaliseren en we zijn voor het eerst in staat om waarde te transporteren over internet.

Developers en techneuten

Het grootste verschil met jaren geleden is dat we toen vooral spraken met (software-) developers en techneuten. We brachten de techniek. Nu spreken we met directies, het management, business developers en iedereen die maar wil of misschien wel moet veranderen. We spreken over nieuwe businessmodellen of over het optimaliseren van bestaande. Samen met briljante developers bouwen we aan de gewenste oplossing. Een hele andere insteek.

Natuurlijk zullen we bij blockchain technologie elkaar altijd de vraag moeten stellen of  zaken als transparantie, verifieerbaarheid, decentraliteit en onveranderbaarheid er echt toe doen. Zo niet, dan is blockchain geen goede optie. Vaak zijn we dan beter af met  een ‘gewone database’. Maar wanneer bovengenoemde zaken er juist wel toe doen, dan zijn er ontelbare mogelijkheden.

Ja, en om dan de vraag te beantwoorden of het een uitdaging is om een volle dag over blockchain technologie te spreken? In het geheel niet! Praten over nieuwe businessmodellen, ontwikkeld met blockchain technologie is een feest!

Mocht je verder willen praten over dit onderwerp neem dan gerust contact met ons op.

 

 

Erwin Giesbers

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn