Bedrijven die blockchain gebruiken | Regelmatig hoor ik nog, ‘Blockchain is ingewikkeld of Blockchain is alleen nuttig voor grote bedrijven’. In een tweetal blogs zal ik een paar voorbeelden beschrijven van recente succesvolle private Blockchain projecten. Ze maken gebruik van Hyperledger. In deze eerste blog een aantal grote bedrijven en in mijn volgende blog neem ik een aantal use cases van kleinere organisaties door. Ze hebben allemaal één ding gemeen: blockchain wordt ingezet omdat het daadwerkelijk een probleem oplost en/of tijd en geld oplevert door efficiëntere processen.
Oracle
Tegen 2030 zal ongeveer 40% van alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. De vraag naar kobalt, gebruikt in EV-batterijen, stijgt enorm. Bijna twee derde van de wereldvoorraad kobalt wordt gedolven in de Democratische Republiek Congo, een door oorlog verscheurd land waar kinderarbeid en andere mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag zijn.
Oracle en de Britse startup Circulor, een bedrijf dat grondstoffen traceert, hebben op basis van Hyperledger Fabric een blockchain-platform gebouwd om de herkomst van zogenaamde risico grondstoffen uit conflictgebieden zoals kobalt te traceren.
Veel van ‘s werelds grootste EV-fabrikanten, waaronder Volvo, Mercedes-Benz en Polestar, hebben getekend voor de dienst, die is gebouwd op de blockchain van Oracle.
Allianz
De verzekeringsgigant (€ 145 miljard omzet) gebruikt blockchain om autoverzekeringsclaims in Europa te stroomlijnen. Verschillende teams werkten met een veelheid databases. Dit zorgde o.a. voor inefficiënt mailverkeer. De afwikkeling van claims kon wel maanden duren.
Nu is er één enkel bronrecord van elke claim vastgelegd in de ledger van de Blockchain. De verwerkingstijd is teruggebracht tot enkele minuten, en de kosten zijn met 10% gedaald. Op dit moment wordt het systeem door 25 dochterondernemingen van Allianz gebruikt om 850.000 claims af te wikkelen.
Maersk
De op een na grootste containerverlader ter wereld (€ 47 miljard omzet) telt nu 250 havens en 20 zee vervoerders die gebruik maken van de zelf-ontwikkelde TradeLens private blockchain. Tijd en stapels papierwerk wordt bespaard bij het traceren van containers terwijl ze door wereldwijde zeehavens gaan.
Sportkledinggigant Puma, die vanuit Noord-Duitsland verscheept, kan nu een specifieke container in seconden in plaats van uren traceren, aldus Maersk. TradeLens, dat Maersk in 2018 samen met IBM heeft ontwikkeld, heeft meer dan 55 miljoen containerzendingen getraceerd en wordt nu gebruikt door andere scheepvaartgiganten zoals het Duitse Hapag-Lloyd en Singapore’s Ocean Network Express.
Boeing
Boeing werkt samen met het Canadese TrustFlight en ontwikkelaar RaceRocks om een zogeheten digitaal vliegtuigrecordsysteem te bouwen dat luchtvaartmaatschappijen helpt om het vereiste onderhoud bij te houden.
Dit is een aanvulling op Boeings eerdere blockchain-initiatief met het GoDirect Trade-platform van Honeywell. Dit platform verhandelde in 2020 voor 1 miljard dollar aan Boeing-vliegtuigonderdelen. Op termijn voorziet Boeing dat het hiermee 25% aan onderhoudskosten zou kunnen besparen.
Nornickel
Via het Swiss Global Palladium Fund heeft ‘s werelds grootste producent van palladium en geraffineerd nikkel tokenized contracten uitgegeven voor zijn metalen, waaronder goud, zilver, platina, palladium, koper en nikkel.
De contracten, opgeslagen op de blockchain, helpen bedrijven zoals Umicore, Traxys en Glencore om de herkomst en de ecologische bona fide van hun metalen te traceren en het makkelijker te maken om voorraadniveaus aan te passen.
Renault
In antwoord op de steeds groeiende eisen van de Europese regelgevers, lanceerde de Franse autofabrikant het op Hyperledger gebouwde blockchain-platform Xceed om duizenden auto-onderdelen te volgen die in elk voertuig worden verwerkt.
Als bepaalde kenmerken – zoals de grootte van een schroef of de maatvoering van een hoofdsteun – niet aan de standaard voldoen, wordt de fabrikant automatisch gewaarschuwd en kan hij leveranciers met een druk op de knop op de hoogte brengen, wat weken tijd bespaart bij audits.
Tot de partners behoren topleveranciers zoals Faurecia, een van ‘s werelds grootste fabrikanten van auto-interieurs, met een jaaromzet van 18 miljard dollar. Tegen 2024 hoopt Renault 3.500 leveranciers in te schakelen om elk van de meer dan 6.000 gereglementeerde auto-onderdelen en -functies te kunnen traceren.
Renault is ook begonnen met 20 andere in-house blockchain-initiatieven die alles aanpakken, van auto-kooptransacties tot traceerbaarheid van de toeleveringsketen.
Tech Mahindra
De technologietak van het conglomeraat Mahindra Group heeft meer dan 60, op blockchain gebaseerde producten, ontwikkeld. Een van de meest interessante: VaccineLedger is ontwikkeld in samenwerking met een startup en gefinancierd door Unicef en Gavi, de vaccinalliantie die samen met de Wereldgezondheidsorganisatie toezicht houdt op een wereldwijde Covid-19-vaccindatabase.
De blockchain helpt namaak te voorkomen en vermindert het aantal vaccins dat verloren gaat door de injecties te traceren van fabrikant tot ontvanger. Het registreert gegevens met betrekking tot bewaring, temperatuur, locatie en inkooporders voor elke injectieflacon.
Walmart
Na honderden besmettingen met listeria, salmonella en E. coli vorig jaar, en miljoenen kilo’s teruggeroepen voedsel, lijkt de FDA (U.S. Food and Drug Administration) eindelijk serieus werk te gaan maken van voedselveiligheid.
Zij kondigde aan dat fabrikanten en retailers voortaan zelf verantwoordelijk zullen zijn voor het traceren van risicovol voedsel zoals sla, kazen en vis op elk punt in de toeleveringsketen, zodat besmette artikelen sneller kunnen worden geïdentificeerd en vernietigd. Walmart volgt nu al 1.500 items op de blockchain, het drievoudige van een jaar geleden.
De voedselveiligheidsinitiatieven worden zichtbaarder voor het winkelend publiek: Bij een recent proefproject konden klanten een QR-code scannen om informatie te krijgen over waar het product was geteeld en wanneer het was geoogst.
BHP
In 2020 verkocht BHP, de Brits-Australische mijnbouwmultinational met een omzet van 61 miljard dollar, zijn eerste “papierloze” zending Australisch ijzererts aan China. Dat evolueerde in 2021 tot het verhandelen van ladingen koperconcentraat naar China, waarbij alle documenten, analyses en emissiegegevens op het blockchainplatform werden vastgelegd.
BHP heeft sindsdien op blockchain gebaseerde traceerbaarheid ingevoerd om ervoor te zorgen dat er geen “verdunning” optreedt van het nikkel dat het verkoopt aan de batterijfabriek van Tesla in Sjanghai en om de koolstofemissies bij te houden van het koper dat het van Chili naar elektrische kabelmaker Southwire in Carrollton, Georgia, stuurt.
BHP is nu in gesprek met leveranciers om blockchain te gebruiken om te garanderen dat het rubber in de 6.000 gigantische vrachtwagenbanden die het elk jaar gebruikt, is geproduceerd zonder slavenarbeid of illegale ontbossing.
(bron: forbes, 2022)
Erwin Giesbers