blockchain

Voetbalclubs ontdekken blockchain – DecenterX

Voetbalclubs ontdekken blockchainDecenterX | Goed nieuws voor alle voetbal- en cryptoliefhebbers. Clubs, waaronder Paris Saint Germain en Juventus, hebben aangekondigd een eigen digitale munt (Fan Token) te gaan lanceren. Een op blockchain gebaseerde munt, bedoeld voor de achterban. Officieel ter versteviging van de band met de supporter. Dat is prachtig. Maar eerlijkheid gebied te zeggen, de belangrijkste reden voor het uitgeven van een eigen munt is fundraising. Het verwerven van kapitaal op basis van digitale tokens is eenvoudig en is met de komst van blockchaintechnologie voor veel voetbalclubs interessant geworden. Voor de grote clubs, met een aanzienlijke achterban maar ook voor clubs die moeite hebben geld te vinden om hun jeugdopleiding uit te breiden, hun grasmat te onderhouden en goede spelers aan te trekken.

FTO

Juventus heeft wereldwijd zo’n 340 miljoen fans en wil geld ophalen met een eigen digitale munt. Daarvoor starten ze in het voorjaar van 2019 met een zogenaamde Fan Token Offering (FTO) Hierbij worden er door de club digitale munten (fan tokens) gemaakt. Deze munten worden te koop aangeboden aan fans over de hele wereld. Fans bewaren deze tokens in hun wallet (App) op hun telefoon om ze te gebruiken voor de aanschaf van producten en diensten van de club (merchandise, tickets etc.) En, met de mogelijkheid om ze eventueel op een later moment weer door te verkopen. Een betaalmiddel binnen het eigen Juventus ecosysteem. Geen eigendomsrecht maar wel bijvoorbeeld een vorm van stemrecht. Hoe meer tokens, hoe meer invloed. Maar de club bepaalt nog steeds bij welke beslissingen de tokenhouders zeggenschap hebben. Dat wordt van te voren bepaald (onveranderbaar) en vervolgens in de vorm van Smart Contracts in de blockchain vastgelegd.

Voor de club is het aantrekkelijk omdat de hele afhandeling van alle transacties in de blockchain plaatsvindt. Geen discussie over gebrek aan transparantie of verifieerbaarheid. En wel een financiële bijdrage ontvangen van fans over de hele wereld. Dat helpt de club wel degelijk! Zo behoudt de club haar eigen autonomie en blijft de zeggenschap daar waar die thuis hoort.

Juventus en PSG hebben afgetrapt. Wie volgt?

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Read Blockchain technologie in het onderwijs – DecenterX

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn