blockchain
[wpml_language_selector_widget]

Blockchain-technologie | Zorginfrastructuur van de toekomst

Toekomst van blockchain in de zorgZorginfrastructuur | In de gezondheidszorg is er sinds jaar en dag een gebrek aan transparantie. Patiënten hebben nog steeds vaak geen directe toegang tot alle gezondheidsdossiers die door zorgverleners zijn opgesteld. En zorgverleners kunnen op hun beurt alleen snel gegevens delen binnen hun eigen organisatie of met anderen via eenzelfde systeem. Daarnaast hebben ze  beperkt toegang tot de data bij andere zorgverleners. Een ding is zeker: door dit gebrek aan transparantie is de patiënt zich niet bewust van het huidige gebruik (of misbruik) van zijn gegevens, laat staan dat hij of zij invloed heeft op de toegekende autorisaties binnen deze systemen. Blockchain in de zorg kan hier verandering in brengen.

Het verbeteren van de zorg door de patiënt centraal te stellen in de digitale transformatie.

Wat is eigenlijk het voordeel van het gedecentraliseerd gebruiken van Blockchain technologie? Allereerst kunnen we een decentraal platform bouwen, dat veilige, snelle en transparante uitwisseling van medische gegevens mogelijk maakt. Wij gebruiken  decentrale technologie om de authenticiteit van patiëntgegevens, opgeslagen in bestaande zorgsystemen, vast te leggen in een private blockchain ( bv. Hyperledger).  Dit biedt grote voordelen. Daarnaast registreren we de link in de blockchain en iedereen met toestemming van de patiënt kan deze link volgen en uit het systeem van de zorgverlener de benodigde informatie halen.

Encryptie

Een passende encryptiemethode (cryptographic hash) zorgt ervoor dat de informatie authentiek blijft, zodat er geen varianten van de waarheid ontstaan. Zo houden we één enkele versie van de werkelijke gegevens van de patiënt, zodat iedereen er op kan vertrouwen dat de getoonde informatie de waarheid is.

Maar we gaan nog een stap verder. Momenteel werken zorgverleners in eigen systemen. Deze systemen zijn gesloten, instelling georiënteerd, langzaam en niet interoperabel. Ondanks het Landelijk Schakelpunt (LSP) vindt informatie uitwisseling nog steeds beperkt plaats. Samenwerken tussen verschillende partijen gaat moeizaam mede door de dominante positie van softwareleveranciers.

Blockchain-technologie | Zorginfrastructuur van de toekomst

Met blockchain technologie zijn we in staat om patiëntinformatie vast te leggen in de blockchain, de patiënt eigenaar te maken van zijn of haar informatie en daarmee ook de regie weer bij de patiënt te leggen.  Hierbij worden de verschillende silo’s afgebroken. De blockchain stelt zorgverleners zoals artsen, ziekenhuizen, laboratoria, apothekers en verzekeraars in staat om toestemming te vragen voor toegang tot en interactie te hebben met medische dossiers. Elke interactie is controleerbaar, verifieerbaar, herleidbaar tot de bron, transparant en veilig en zal worden geregistreerd als een transactie in het gedistribueerde grootboek van partijen. Daarbij is de privacy geborgd in dit proces doordat het verschillende toegangsniveaus mogelijk maakt; patiënten controleren wie hun archiefdocumenten kan bekijken, wat ze zien en voor hoe lang.

Blockchain in de zorg

De patiënt centraal. Blockchain in de zorg stelt de patiënt in staat ook daadwerkelijk de regie te hebben over het eigen zorgproces. En daarmee is blockchain meer dan alleen technologie. Zo bouwen we aan de zorginfrastructuur voor de toekomst. Transparant, verifieerbaar, onveranderbaar, decentraal en voor altijd.

 

Related Post

Armoedebestrijding met blockchain technologie

 

 

Erwin Giesbers

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn