Blockchain in de boardroom |  Toen Satoshi Nakamoto in 2009 de bankenwereld opschudde met de introductie van de Bitcoin ontstond er volop aandacht voor deze digitale munt. Voor de onderliggende technologie van blockchain was echter nog nauwelijks belangstelling. Het ondermijnen van banken door anarchistische crypto-nerds met een decentraal systeem was het ultieme doel. Weg met de middleman, power to the people!

Inmiddels,  ruim 10 jaar later, is blockchain technologie tot in de directiekamers doorgedrongen. De mogelijkheden die de decentrale, transparante, verifieerbare en betrouwbare technologie in potentie in zich heeft, worden alom geroemd. Zowel de overheid, het onderwijs, de zorg als het bedrijfsleven kijken reikhalzend uit naar de veelbelovende toepassingen. En, het goede nieuws: met de dag groeit het aan use-cases.

Wat echter niet iedereen zich realiseert, is dat de implementatie van de blockchain voor grote veranderingen gaan zorgen. Het zal, disruptief als het in de kern is, organisaties doen kantelen en nieuwe rollen laten ontstaan. En met name dit aspect heeft een grote impact.

Het gaat bij de blockchain maar voor een deel om techniek. Veel belangrijker dan de techniek is de strategie. Dat is ook meteen de reden om bij het overwegen van blockchain technologie de juiste personen te laten aanschuiven. Ik kom persoonlijk regelmatig bij bedrijven waar de term blockchain wel is opgepakt, maar waar het bewustzijn bij het management om na te denken over de veranderende organisatie nog afwezig is.

Informatie technologie

Toch is het geen onwil. Al tientallen jaren is informatietechnologie het domein van IT-professionals. Ze adviseren het management en ondersteunen met hun technische kennis en kunde de business. Veel CEO’s laten vandaag de dag IT-kwesties over aan een CIO of CTO. Ze zien het vaak nog te weinig als ‘cruciaal’ bij de ontwikkeling van de bedrijfsstrategie. Dit vertraagt het (digitale) transformatieproces aanzienlijk.

Digitale transformatie

Om de kracht van digitale technologieën, zoals de blockchain technologie te kunnen benutten, moeten we niet alleen onze angst voor verandering overwinnen maar ook veranderingen in de organisatie daadwerkelijk doorvoeren. Digitale transformatie is veel meer dan het upgraden van een IT-omgeving. Het omvat de volledige organisatie, strategie en processen, en de introductie van potentiële nieuwe bedrijfsmodellen.

Blockchain technologie is geen op zichzelf staande nieuwe techniek maar een middel om de organisatie te helpen veranderen. En, zoals Darwin al zei: “Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen en zich het makkelijks aanpast aan de nieuwe werkelijkheid”.

Read Blockchain, revolutie of evolutie?

 

Erwin Giesbers

6 Responses

  1. 1xBet является очень известных на рынке. 1xbet рабочее на сегодня прямо сейчас Огромный выбор спортивных и киберспортивных событий, десятки открытых линий, высочайшие коэффициенты. Кроме того, БК имеет обширный функционал и немногие дает возможность совершать ставки по уникальным промокодам. Используя промокоды, вы можете получить настоящие деньги, не внося абсолютно никаких средств. Фантастика? – Нет, Реальность Узнать последний промокод вы можете сейчас же, однако использовать его необходимо в соответствии с правилами и инструкциями, которые приведены ниже.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *