Blockchain en Internet of Things | – Met de komst van miljarden apparaten en het Internet of things (IoT) hebben we steeds meer behoefte gekregen aan een transparant, verifieerbaar en toekomstbestendig systeem om data uit te wisselen en op te slaan. Een schaalbaar systeem met vertrouwen in partijen op basis van algoritmen. Geautomatiseerd vertrouwen. En daarbij ook nog eens gedistribueerd, zodat een single point of failure is uitgesloten. Maar hoe gaat dat in de praktijk?

Blockchain en Internet of Things | Use case

Enkele leveranciers van bureaustoelen hebben hun product voorzien van sensoren om data te verkrijgen. Data over de staat van de stoel, waar hij zich bevindt, hoe vaak en hoe hij wordt gebruikt. Relevante informatie die moet worden opgeslagen en geanalyseerd. Dit gebeurt traditioneel in een centraal systeem, gecontroleerd door de leverancier, al dan niet in de cloud. Meerwaarde voor de klant is minimaal en het werkt ook nog eens kostenverhogend. Hoe zou dat anders kunnen?

Gedistribueerd systeem (blockchain)

Door gebruik te maken van een gedistribueerd systeem (blockchain) in plaats van een centraal systeem verandert het paradigma. Er wordt voorkomen dat de data zich mengt met data uit andere systemen. Daarnaast wordt de blockchain oplossing opgezet onder verantwoordelijkheid van meerdere partijen, bijvoorbeeld de klant (gebruiker) en de leverancier. Dan is het dus geen eenrichtingsverkeer, maar wordt het echt ‘samenwerken’. Want laten we eerlijk zijn, van wie is de data?

Waarom zou de klant de leverancier of een derde partij vertrouwen?

Bij de blockchain bestaat er geen ‘trusted third party’. Niemand is de baas, maar eigenlijk is iedereen de baas. De blockchain technologie is fraudebestendig. Dat is zeker belangrijk wanneer IoT-sensoren betrouwbare data moeten leveren aan verschillende partijen. Systemen vertrouwen elkaar in plaats van business partners. En, zoals ik al aangaf, het probleem van ‘single point of failure’ is opgelost. Niemand is eigenaar van het systeem en niemand is in staat om vals te spelen of om het systeem te elimineren. Aanvallen van buiten zijn verleden tijd. De ultieme vorm van gecontroleerd samenwerken.

Nieuwe businessmodellen

Maar er is met deze technologie meer mogelijk. Stel dat de leverancier de stoel voor niets of tegen een gereduceerde prijs wil leveren en geld wil verdienen aan het gebruik van de stoel. Hij levert dan niet meer eenmalig een product maar hij levert een dienst: ‘het zitten’. De klant betaalt alleen voor het gebruik van de stoel. Dan is het prettig dat er IoT-sensoren in de stoel zitten die dit gebruik permanent en betrouwbaar kunnen registreren. En dat in een transparant, verifieerbaar en onveranderbaar systeem.

Blockchain technologie

Het lijkt te mooi om waar te zijn. Maar het is de dagelijkse realiteit. Blockchain technologie wordt al uitgebreid toegepast en er zijn al veel use-cases. Zo is de automotive branche bezig om in (lease)auto’s verschillende opties aan te bieden die met blockchain technologie ‘naar verbruik’ al dan niet aangezet en afgerekend kunnen worden. Ik ben er heilig van overtuigd dat bedrijven en organisaties die inzetten op deze veranderingen beter zullen presteren.

Alleen al omdat ze beter in staat zullen zijn de toekomstige vraag van de klant in te vullen. Samen werken aan nieuwe businessmodellen met de nieuwste technologische mogelijkheden. Er zijn momenteel veel partijen die elkaar vinden in de blockchain. Samen gedistribueerde systemen opzetten, zonder gebruik te maken van de eigen infrastructuur (dezelfde infrastructuur die overigens samenwerken in het verleden vaak zo moeilijk maakte).

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Erwin Giesbers

10 Responses

  1. At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

  2. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  3. I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

  4. Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *