Met regelmaat word ik benaderd door visionairs met innovatieve ideeën. Soms lossen ze daadwerkelijk een probleem op, soms ook niet. Zo werd ik laatst benaderd door iemand met een duidelijke groene ambitie.

Duurzame Uitdaging

Hij vertelde mij dat het grootste probleem van duurzame energie is de dagelijkse onbalans tussen vraag en aanbod. Zo zorgt een overschot aan zonne-energie gedurende de dag voor overproductie (en lage prijs) en is er een ‘s nachts een tekort om het piekverbruik (hoge prijs) op te vangen. Energieopslag kan dit probleem oplossen. Maar ja, wie wil er investeren in opslag? Het is  te kostbaar om het overschot, alleen voor eigen gebruik, in batterijen op te slaan.

Maar wat nu als we ons overschot op een ‘interessant moment’, wanneer er veel vraag is, kunnen aanbieden aan de markt? Wat nu als er zelfs in de aanschaf van een ‘thuis-accu‘ een verdienmodel zit? Zouden we dan bereid zijn om meer te investeren in duurzame energie?

Energie Uitwisseling met Blockchain

Vragen waar ik uiteraard geen antwoord op had. (daarvan hoop ik altijd dat er in mijn netwerk mensen met relevante kennis willen meedenken) Zelf weet ik dat we met blockchain technologie kunnen zorgen voor een gedistribueerde, transparante en verifieerbare energie-uitwisseling. Bijvoorbeeld met behulp van een Consortium Blockchain en  (D)apps op je telefoon of desktop wordt je dan je eigen energieleverancier. Iedereen met een overschot aan duurzame energie kan eenvoudig meedoen met een zogenaamd Vraag-Resonse-Programma.

En nu salderen jaarlijks minder aantrekkelijk wordt, kan het zelf aanbieden van energie op een piekmoment aan de markt wel eens heel interessant worden. Maar zo zei hij op het eind van ons gesprek, dan moeten we nu wel beginnen. En ja, er zullen genoeg beren op de weg zijn en hobbels te nemen, maar alles begint toch met een idee wat daadwerkelijk een probleem oplost?

Blockchain en duurzame energie

Ik was wel onder de indruk.  En mocht jij ook geïnteresseerd zijn, (andere) ideeën hebben, of misschien wel iets willen inbrengen, laat het me weten. In onze Open-Source Blockchain Community werken we graag samen!

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Erwin Giesbers

7 Responses

  1. Thank you very much for sharing. Your article was very helpful for me to build a paper on gate.io. After reading your article, I think the idea is very good and the creative techniques are also very innovative. However, I have some different opinions, and I will continue to follow your reply.

  2. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *