Blockchain en armoede | Hoe blockchain een einde kan maken aan armoede – Even een aantal feiten op een rij. In onze moderne, mondiale samenleving hebben 2.2 miljard mensen geen toegang tot een bank. Dus geen bankrekening en daarmee ook geen toegang tot enige vorm van financiële dienstverlening.

Deze groep zal nooit een banklening krijgen om bijvoorbeeld een bedrijf op te zetten. Hierdoor missen ze een belangrijke kans om de armoede te ontvluchten. Wanneer je nooit een lening krijgt, heb je ook nooit de kans deze terug te betalen. Opbouwen van een financiële reputatie met credit historie is hierdoor onmogelijk. Banken doen nu eenmaal alleen maar zaken met mensen die ‘betrouwbaar en voorspelbaar’ zijn. Tja, hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel?

Blockchain en armoede | Kan blockchain technologie armoede helpen bestrijden?

Blockchain technologie biedt de mogelijkheid om deze “unbanked people” een digitale identiteit te geven. Hoe dan? Op dit moment zijn er projecten waarmee men de smartphone gebruikt als belangrijkste middel om een digitale identiteit te bouwen. Een groot deel van deze ‘unbanked people’ heeft namelijk wel de beschikking over een smartphone.

Kleine leningen kunnen door financiers worden aangeboden. Door analyse van de big data op de smartphones kan binnen enkele minuten de kredietwaardigheid worden voorspeld. Een lening van bijvoorbeeld 20 dollar is binnen een uur een feit en de gelukkige lener kan aan de slag. Terugbetaling binnen de afgesproken tijd zorgt voor een positieve registratie in de blockchain.  En hiermee wordt een financiële reputatie opgebouwd die wordt toegevoegd aan de financiële identiteit.

Zo kan de vicieuze cirkel doorbroken worden en ontstaan mogelijkheden om bij een bank aan te kloppen voor een vervolglening.

 

 

Erwin Giesbers

4 Responses

  1. At the beginning, I was still puzzled. Since I read your article, I have been very impressed. It has provided a lot of innovative ideas for my thesis related to gate.io. Thank u. But I still have some doubts, can you help me? Thanks.

  2. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *