Vastgoed voor iedereen middels blockchain technologie
961
post-template-default,single,single-post,postid-961,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Vastgoed voor iedereen

Het is je vast niet ontgaan. Afgelopen jaar is de spaarrente gehalveerd. Spaarders ontvingen gemiddeld nog maar zo’n 0,5% rente. En de toekomst belooft op dit vlak niet veel goeds. Bij deze lage rente kijkt iedereen naar alternatieven voor de ‘vertrouwde’ spaarrekening. Maar zijn die er wel? Is vastgoed een mogelijkheid ?

Vastgoed

Investeren in vastgoed. Het is anno 2020 als investeringsproduct een interessante belegging. Vooral voor de rijken. Wereldwijd wordt de totale waarde van onroerend goed geschat rond de 300 biljoen dollar. Het is de grootste wereldwijde activa klasse. Maar hoe doe je dat als je niet in staat bent om bijvoorbeeld een heel object aan te schaffen? Bij een gemiddelde aanschafprijs van circa €300.000, – is het beleggen in vastgoed niet voor iedereen weggelegd.

Vastgoedbeleggingsfondsen

Er bestaan sinds 1960 vastgoedbeleggingsfondsen (REIT’s). Deze REIT’s stellen beleggers in staat om ‘mandjes’ vastgoedaandelen te kopen en deze te verhandelen. Nadeel is dat je als belegger geen enkele persoonlijke keuze hebt voor wat betreft het vastgoed. Je belegt in een ‘gemanaged’ fonds, in vaak onbekende activa en er is geen sprake van direct eigendom.

Het kan anders

Met de komst van blockchain is er een mogelijkheid ontstaan om delen van fysieke assets (waaronder vastgoed) in eigendom te verkrijgen via digitale deel-eigendomsbewijzen (tokens).  Deze tokens vertegenwoordigen naar rato de waarde van het onderliggende vastgoed. Het in eigendom verkrijgen van stukjes (participaties) van zelfgekozen vastgoed objecten is hiermee mogelijk geworden.  Voor grote én kleine beleggers. Ook voor bijvoorbeeld 25 euro kan je een stukje vastgoed bezitten. En het rendement wordt eenvoudig met hulp van blockchain technologie realtime uitgekeerd. Je kunt de vastgoed tokens weer verkopen wanneer je wilt. Hiermee wordt het mogelijk om ook als kleine belegger een vastgoedportefeuille op te bouwen. En daarmee wordt de vastgoedmarkt toegankelijk voor iedereen. Dat is nog eens financial inclusion!

Wanneer?

De techniek is beschikbaar en er wordt wereldwijd geëxperimenteerd. Ook DecenterX houdt zich met deze technologie bezig. Het is dan ook niet of we deze deel-eigendomsbewijzen van vastgoed gaan krijgen maar eerder wanneer. Daarnaast wordt er nationaal en  internationaal hard gewerkt aan de juiste regelgeving. Persoonlijk denk ik dat we al komend jaar de eerste deeleigendommen in de blockchain gaan zien. En ik neem alvast een schot voor de boeg:  vastgoedtransacties zullen vanaf 2020 nooit meer hetzelfde zijn.  

Neem contact met ons op voor meer informatie.

  Erwin Giesbers