Blockchain, is het nu echt begonnen? - DecenterX, The Blockchain Company
612
post-template-default,single,single-post,postid-612,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Blockchain, is het nu echt begonnen?

Met regelmaat worden we gevraagd voor het verzorgen van blockchain masterclasses. Vier uur nadenken over nieuwe disruptieve technologie. Is dat niet wat veel van het goede, hoor ik u denken.

In 2013 gaven we onze eerste presentatie met de decentrale oplossing ‘Trustbrix’ en men was onder de indruk van de techniek. Maar het bleek geen doorslaand succes. We worstelden met de vraag naar legitimiteit en praktische toepasbaarheid van de technologie. Waarom onze huidige processen toevertrouwen aan een nieuwe decentrale systemen? We misten daarnaast ook de toepassing die onmogelijk zonder decentrale (blockchain) technologie kon. De zogenaamde “killer app”.

Een half decennium later hebben we met de introductie van smart contracts in de blockchain een nieuwe fase bereikt. Een fase waarin we de blockchaintechnologie voor veel bedrijfsprocessen kunnen gebruik en voor meer dan alleen voor het vastleggen van transacties. En juist dit maakt het interessant. We kunnen businessmodellen laten kantelen, processen optimaliseren en we zijn voor het eerst in staat om waarde te transporteren over internet. In 2018  zit de snelheid van de verandering er aardig in.

Het grootste verschil met jaren geleden is dat we toen vooral spraken met (software-) developers en techneuten. We brachten de techniek. Nu spreken we met directies, het management, business developers en iedereen die maar wil of misschien wel moet veranderen. We spreken over nieuwe businessmodellen of over het optimaliseren van bestaande. Samen met briljante developers bouwen we aan de gewenste oplossing. Een hele andere insteek.

Natuurlijk zullen we bij blockchaintechnologie elkaar altijd de vraag moeten stellen of zaken als transparantie, verifieerbaarheid, decentraliteit, onveranderbaarheid etc. er echt toe doen. Zo niet, dan is blockchain geen optie. Vaak zijn we dan beter af met  een ‘gewone database’. Maar wanneer bovengenoemde zaken er juist wel toe doen, dan zijn er ontelbare mogelijkheden.

Ja, en om dan de vraag te beantwoorden of het een uitdaging is om vier uur over blockchaintechnologie te spreken? In het geheel niet! Vier uur praten over nieuwe businessmodellen ontwikkeld met blockchaintechnologie is een feest!

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tags: