Blockchain en Internet of things (IoT) - Decenterx
359
post-template-default,single,single-post,postid-359,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Blockchain en Internet of things (IoT)

Met de komst van miljarden apparaten en het Internet of things (IoT) hebben we steeds meer behoefte gekregen aan een transparant, verifieerbaar en toekomstbestendig systeem om data uit te wisselen en op te slaan. Een schaalbaar systeem met vertrouwen in partijen op basis van algoritmen. Geautomatiseerd vertrouwen. En daarbij ook nog eens gedistribueerd, zodat een single point of failure is uitgesloten. Maar hoe gaat dat in de praktijk?

 

Een praktijkvoorbeeld

Enkele leveranciers van bureaustoelen hebben hun product voorzien van sensoren om data te verkrijgen. Data over de staat van de stoel, waar hij zich bevindt, hoe vaak en hoe hij wordt gebruikt. Relevante informatie die moet worden opgeslagen en geanalyseerd. Dit gebeurt traditioneel in een centraal systeem, gecontroleerd door de leverancier, al dan niet in de cloud. Meerwaarde voor de klant is minimaal en het werkt ook nog eens kostenverhogend. Hoe zou dat anders kunnen?

Door gebruik te maken van een gedistribueerd systeem (blockchain) in plaats van een centraal systeem verandert het paradigma. Er wordt voorkomen dat de data zich mengt met data uit andere systemen. Daarnaast wordt de blockchainoplossing opgezet onder verantwoordelijkheid van meerdere partijen, bijvoorbeeld de klant (gebruiker) en de leverancier. Dan is het dus geen eenrichtingsverkeer, maar wordt het echt ‘samenwerken’. Want laten we eerlijk zijn, van wie is de data? Waarom zou de klant de leverancier of een derde partij vertrouwen?

Bij de blockchain bestaat er geen ‘trusted third party’. Niemand is de baas, maar eigenlijk is iedereen de baas. De blockchaintechnologie is fraudebestendig. Dat is zeker belangrijk wanneer IoT-sensoren betrouwbare data moeten leveren aan verschillende partijen. Systemen vertrouwen elkaar in plaats van business partners. En, zoals ik al aangaf, het probleem van ‘single point of failure’ is opgelost. Niemand is eigenaar van het systeem en niemand is in staat om vals te spelen of om het systeem te elimineren. Aanvallen van buiten zijn verleden tijd. De ultieme vorm van gecontroleerd samenwerken.

Nieuwe businessmodellen

Maar er is met deze technologie meer mogelijk. Stel dat de leverancier de stoel voor niets of tegen een gereduceerde prijs wil leveren en geld wil verdienen aan het gebruik van de stoel. Hij levert dan niet meer eenmalig een product maar hij levert een dienst: ‘het zitten’. De klant betaalt alleen voor het gebruik van de stoel. Dan is het prettig dat er IoT-sensoren in de stoel zitten die dit gebruik permanent en betrouwbaar kunnen registreren. En dat in een transparant, verifieerbaar en onveranderbaar systeem. De blockchain.

Het lijkt te mooi om waar te zijn. Maar het is de dagelijkse realiteit. Blockchaintechnologie wordt al uitgebreid getest en er zijn al diverse use-cases. Zo is de automotive branche bezig om in (lease)auto’s verschillende opties aan te bieden die met blockchaintechnologie ‘naar verbruik’ al dan niet aangezet en afgerekend kunnen worden. Ik ben er heilig van overtuigd dat bedrijven en organisaties die inzetten op deze veranderingen beter zullen presteren. Alleen al omdat ze beter in staat zullen zijn de toekomstige vraag van de klant in te vullen. Samen werken aan nieuwe businessmodellen met de nieuwste technologische mogelijkheden. Er zijn momenteel veel partijen die elkaar vinden in de blockchain. Samen gedistribueerde systemen opzetten, zonder gebruik te maken van de eigen infrastructuur (Diezelfde infrastructuur die overigens samenwerken in het verleden vaak zo moeilijk maakte).

In de Rotterdamse haven werken de douane, Maersk, de gemeente Rotterdam en diverse havenbedrijven op dit moment samen op een gezamenlijke blockchain. IoT technologie wordt toegepast en partijen hebben de kosten drastisch teruggebracht en de integriteit van de data staat onomstotelijk vast. Mooie projecten die de komende jaren navolging zullen vinden.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tags: